Amfiteatri Durres 1.jpg

Durres amphitheatre

Amfiteatri i Durrësit është zbuluar në vitin 1966,nga Vangjel Toçi.Por të dhënat më të rëndësishme për ekzistencën e amfiteatrit i ka dhënë historiografi i shquar shqiptar, Marin Barleti, në shek. XVIAi është më i madhi i botës antike.Ky amfitetatër është më i madhi dhe më i rëndësishmi në Shqipëri,i cili ka një sipërfaqë mjaft të […]

Viaggio17_465.jpg

Muzeu Arkeologjik i Durrësit

Restaurimin e objekteve arkeologjike dhe ekspozimin e tyre. Muzeu Arkeologji i Durrësit ka një fond prej 3 204 objektesh, nga të cilat 2 400 u ekspozuan më 21 mars 2015, ndërsa faza e dytë, me muzealizimin e objekteve të tjera . Ndër ta, padyshim, është meritë e arkeologut Vangjel Toçi, krijimi i këtij muzeu në […]

79_big.jpg

Finiqi

Qyteti Antik i Phoinikes gjendet ne Epir, ne zonen e Kaonise qe i perket aktualisht Shqiperise, jo larg nga qyteti bregdetar i Sarandes. Siti arkeologjik, i identifikuar ne pjesen e siperme te kodres qe ndodhet prane fshatit te Finiqit, na ka dhene shenja te pranise te njereve qe nga periudha prehistorike, por rrenojat me te […]

largea_89_big1438551437.jpg

Manastiri i Mesopotamit

Manastiri i Shën Kollit, i njohur ndryshe si Manastiri i Mesopotamit, që ndodhet në pjesën jugore të fshatit Mesopotam në rrethin e Sarandës, fare pranë qytetit antik të Finiqit.Në fillim ka ekzistuar një tempull pagan dhe mbi rrënojat e tij është ngritur Kisha e Shën Kollit, që mendohet të jetë ndërtuar në kohën e perandorit […]

21478033.jpg

Kalaja e lekursit

Kalaja e Lëkurësit ndodhet midis rrënojave të fshatit Lëkurës të braktisur në vitin 1878, mbi majën e një kodre të lartë që ngrihet në formën e një piramide. Kalaja ka planimetri pothuajse katrore: 42 x 44 m me dy kulla drejtkëndëshe në murin perëndimor. Nga kullat ruhet më mire kulla e qoshes jug-lindore, e cila […]

Blue-eye-of-Kaprre.jpg

Syri i kalter

Nga thellësia e tunelit, përmes të cilit uji del në sipërfaqe, burimi merr ngjyrën blu, që i ngjan bebes së syrit. Po sa fillon rrjedhën, ngjyra fillon e çelet drejt së kaltrës. Bimësia që rrethon Syrin në pjesën e lartme të tij i ngjan më shumë qerpikëve, ndaj me të drejtë është quajtur “Syri i Kaltër”. […]

1383135186albbutrintbaptistery.jpg

Baptisieri Albania

Ka formën e rrethit monument me vlera të mëdha i periudhës Paleokristiane, është ndërtuar në shek e IV pas Krishtit. Përbëhet nga dy salla: salla e Pagëzimit dhe një sallë në pjesën veriore. Në qëndër të sallës së pagëzimit ndodhet vaska e Pagëzimit e cila ka fornën e një kryqi, mendohet që kjo sallë ka […]

Butrint_albania_Agora.jpg

Tempujt e Butrintit

Tempull i Asklepit  i është kushtuar zotit të mjekimit. Asklepi ishte një kurues nga lashtësia kaq i aftë sa që mund të ringjallte dhe të vdekurit dhe prej kësaj atë e vrau Zeusi në një moment xhelozie. Kulti i tij ishte shumë popullor në botën antike. Tempulli kufizohet në jug nga muri me blloqe i […]

Butrint2.jpg

Teatri i butrinitit

Teatri në Butrint është ndërtuar i mbështetur në shpatin e kodrës së Akropolit me pamje nga Kanali i Vivarit. Shfrytëzimi i shpatit natyror ofronte një zgjidhje praktike për vendin ku uleshin, dhe ky ishte një tipar i rëndomtë i teatrove antike greke. Teatri më i hershëm duket të ketë qenë shumë i vogël. U zmadhua […]

Butrint6.jpg

Butrinti

Butrinti, ose me emrin e lashtë Buthrotum, shtrihet në jugperëndim të Shqipërisë, 20 km në jug të portit modern të Sarandës. Pozicioni i tij është spektakolar: Qyteti i lashtë okupon pjesën kryesore të kodrës që lagej nga kanali Vivari, një rrugë e ngushtë ujore që sot lidh Korfuzin, 4 km në perëndim të Butrintit, me […]

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories